Koktel mjeseca – Tom Collins

misc1

gastrogurman-com-hr-koktel-mjeseca-barmen-hr-ozka-tom-collins

Tom Collins – od barmenskog trika do legendarnog koktela

Po nazivu koktela rekli biste da se radi o osobi koja je radila za tajnu službu i mogla imati sve ljepotice ovog svijeta. No, istina nije ni blizu. Godine 1874. stotine građana New Yorka bili su „prevareni“ od strane barmena u uvjerenju da neki Tom Collins po gradu širi lažne činjenice, iliti trača po građanima, zbog čega su oni bili izrazito uzrujani te su nastojali pronaći čovjeka koji ruši njihov ugled. Kada bi ga tražili, rečeno im je da većinu vremena provodi u barovima. Tako bi se uputili u razne barove i tražili Tom Collinsa, a barmeni bi im napravili piće pod nazivom Tom Collins, jer eto – Tom Collins kao osoba ne postoji. Kako biste i vi pronašli svog Toma, donosimo vam recept.

gastrogurman-com-hr-koktel-mjeseca-barmen-hr-koktejl-tom-collins-i  gastrogurman-com-hr-koktel-mjeseca-barmen-hr-koktejl-tom-collins-ii
.

  • 2 cl svježi limunov sok
  • 2 cl šećerni sirup
  • 4,5 cl gin
  • soda voda

U shaker umiješati limunov sok, šećerni sirup i gin te napuniti ledom. Dobro protresti i procijediti u tumbler ispunjen svježim ledom. Preliti sa soda vodom, ukrasiti s ploškom limuna i  trešnjom, i čestitamo, pronašli ste Toma.

Soda voda koju preporučujemo za korištenje
je ona proizvođača Three Cents:
gastrogurman-com-hr-koktel-mjeseca-barmen-hr-soda-three-cents-ii
.
Text i foto: barmen.hr