Koktel mjeseca – Pomelo Cream Fizz

misc1

Pomelo Cream Fizz koktel
.

Sjedim u kancelariji, i povremeno mi u uho ulaze stihovi s radio stanice koja se vrti.. i nije mi jasno kad i gdje je skrenula glazba? Nekoć su se kupovale ploče, cd-i, išao si na koncerte i zapravo uživao u momentima, nisi držao mobitel u ruci i piljio u njega.. mislim, pričam o temi koja je već vjerojatno toliko puta pokrenuta, ali jedna sam od onih koja bi voljela da je bila prisutna tih 60 – tih i 70 – tih godina na svim velikim koncertima koji su obilježili povijest glazbe.. danas je rock jedva živ.. nazire se ponegdje, ali pojela ga je današnja glazba gdje imaš jednu kiticu i nakon toga refren u kojem se 5 puta ponovi jedna te ista rečenica bez ikakvih oscilacija, onda neki instrumental, refren i to je to. Znaš napamet pjesmu. Ali naravno da ne uključujem svu današnju glazbu u ovu kategoriju.. samo mi je žao jer više  ne možeš nigdje čuti pravu ‘umjetničku pjesmu’ koja možda i ima veliku količinu teksta koju ne možeš zapamtit, ali postoje i te faze u pjesmi, i jedno vodi drugome, pa se malo smanji, pa opet uskoči dobar gitaristički solo, i pjesma traje 7 divnih minuta. Ali prođu kao ove današnje 3 minute.. nekoć se nisi bavio glazbom jer si htio steći neku popularnost, već iz tolike ljubavi prema glazbi, do tolike mjere da ti ni roditeljska zabrana nije značila ništa.. ljudi su koristili glazbu kao izvor spajanja, ljubavi, druženja.. hedonizma. Slušam i gledam live snimke od Erica Claptona.. to nije samo pjevanje.. imam osjećaj da će iz sekunde u sekundu nešto novo izvest iako je pjesma stara godine i godine.. i toliko novih momenata je uspio ubacit, koji su tako lijepi.. i vidiš na čovjeku da je čisti talent, i da ga nitko nije progurao na scenu preko veze, nije imao roditelje koji će platit masne pare menadžeru.. ne, jednostavno je to on. Nekako uspijevam ovu temu povezati i sa svijetom cocktaila, ne biste vjerovali. 🙂

Danas se taj dio za razliku od glazbe, toliko razvija i postaje sve više primijećen. Barmenima diljem svijeta više nije cilj napraviti Mojito, Tom Collins, već prelaze granice, dovode izradu cocktaila do umjetnosti, svaki cocktail ima svoju priču, kao i svaki barmen. I to mi se sviđa. Jer svijet izrade cocktaila i miksologije ide u dobrom smjeru, jer se razvija, inovira.. zamislite da napravite neki vrhunski cocktail sa svojom recepturom, i toliko je ukusan, i vizualno odlično izgleda.. i onda odustanete od izrade takvog cocktaila, i odlučite da ćete raditi svaki dan samo Mojito.. Margarite.. e točno to se dogodilo s glazbom. Od nečega što je moglo biti vrhunsko, došli smo na Bratec Martin. A i ta dječja pjesmica je hit naspram današnjih nekih pjesama.

No, nećemo se više zamarati time, idemo mi na ono što nam najbolje ide.. izrada i ispijanje cocktaila.. 😉

.
POMELO CREAM FIZZ
.
Treba vam:

Pomelos – veliki agrumi koji se pronalaze na azijskim tržištima, no grejp je odlična zamjena.

4,5 cl Gina
5,5 cl svježe iscijeđenog grejpa
1,5 cl vrhnja
1,5 cl meda

U blender dodati sve sastojke i ubaciti jednu šalicu leda, te miksati dok ne postane glatko. Uliti u highball čašu, te do vrha doliti soda vodu.

( Ekipa Barmen.hr )

.
Text i foto: barmen.hr