Dolenjski doživljaji i gušti

misc1

ozka usklajena 600x65
Na poziv turističke agencije Kompas Novo mesto (www.kompas-nm.si) , direktora Matjaža Pavlina, dvadesetak turističkih agencija i medijskih predstavnika odazvalo se na studijsko putovanje u Dolenjsku.

Putovanje iz Zagreba započeli smo prema prvoj destinaciji u Relais & Chateaux Hotel Grad Otočec, (http://www.grad-otocec.com/hr/hr/home/), koji se nalazi u srcu neokrnjene prirode, na otočiću u sredini smaragdne rijeke Krke, koji je jedan od najprivlačnijih hotela u Sloveniji i to sa visokih 5*****.

Hotel Otočec poznat je i po izvrsnoj gastronomiji (preporučujem posjetite ga i za tjedan restorana) i privlačnom ambijentu u kojem se održavaju razne manifestacije, vjenčanja ali i politički susreti, jer kako bi domaćini u šali rekli, ipak se nalaze na sredini između Zagreba i Ljubljane. U neposrednoj blizini nalazi se i golf igralište, koje je bilo nekoliko puta za redom proglašeno za najljepše golf igralište u Sloveniji.

Pored golf igrališta, nalazi se i grad Struga koji nudi autentičnu sliku srednjovjekovnog života, gdje je uobičajena dobrodošlica po starim kranjskim običajima. U istoimenom gradu gosti su u mogućnosti razgledati kovnice novca, renesansni i barokni salon, tursko oružje, slavensku sobu te poslušati mitologiju, dok im za kraj prekrasna dvorska dama Eleonora Sobjeska, pjeva uz lutnju staru slavensku pjesmu.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=FgXqpmaUbJ0

Put sa našom simpatičnom turističkom pratiteljicom Sabinom Zakšek, nastavili smo prema Novom mestu, gdje nas je dočakao i dogradonačelnik (podžupan) Boštjan Grobler, koji je predstavio mjesto i naglasio kako je prošle godine Novo mesto proslavilo 650 godina ustanovljenja, a kojeg je ustanovio Rudolf IV Habsburški. Obišli smo Glavni trg, Rotovž… te župnu crkvu sv. Nikolaja i Dolenjski muzej sa iznimnom europskom arheološkom izložbom.

Dolenjska je bila za vrijeme Hallstattskog razdoblja iznimno bogata staklom i željezom, tako da su već onda Dolenjci bili pravi europski carevi, što dokazuju bogati keltski grobovi. Njihovi preci bili su i vrhunski majstori prerade stakla, što je dokaz iskopavanja i pronađenih preko 100 tis. staklenih jagoda različitih oblika (u ostaloj Europi pronašli su ih samo nekoliko stotina komada). Novo mesto naziva se i mjestom situla, a pet stiliziranih staklenih jagoda predstavlja pet vodečih turističkih produkata Dolenjske: zdravlje i opuštanje, putevima baštine, aktivni odmor, turizam u zidanicama te gastronomija i vino. Župna crkva sv. Nikolaja poznata je po jedinoj Tintorettijevoj slici u Sloveniji, a ove godine povodom svete godine milosrđa dobili su i sveta vrata, koja su djelo umjetnika i kipara Mirsada Begića.

Zanimljiv link:  https://www.youtube.com/watch?v=g53TAJkAVIU

Nakon što smo pogledali izložbu željeznog doba i staklenih jagoda u Dolenjskom muzeju, uputili smo se prema jedinstvenom i atraktivnom turističkom produktu, Rudofolvom splavu. Vožnja oko stare gradske jezgre po zavoju smaragdne i čiste rijeke Krke uz gladne i znatiželjne patke i labudove, kao dodatnu vrijednost uz vino Cviček i ukusan ručak, začinili su na samom splavu lokalni likovi, animatori i glazba. Jedan između uzvanika (Vjekoslav Madunić) zaprimljen je u redove splavara, te je uz krštenje dobio i certifikat za opće znanje te obećanje za održavanje reda i poštivanje prirode, a na njegovu sreću čuvala ga i pomagala mu zgodna ‘botra’ (kuma Helena).

Link do splava: http://www.kompas-nm.si/rudolfov-splav.html

Nakon što smo pristali i zasladili se odličnim desertom slastičarnice ‘Loka’ (u prijevodu – luka), krenuli smo put ‘zidanica’ tj. vinskih kleti, koje su prepoznatljiv, unikatan i inovativan turistički produkt Dolenjske.

Takav oblik smještaja zanimljiv je za individualne goste i parove koje žele pobjeći u prirodu te uživati u miru ili aktivnom odmoru, s mogućnošću korištenja wellness usluga Terma koje se nalaze u blizini. Svakog gosta obavezno dočeka vlasnik ‘zidanice’ koji uz degustaciju vina Cviček i lokalnu zakusku predaje veliki željezni ključ ‘novom vlasniku’, koji će je brižno čuvati i u njoj uživati.

Nakon obilaska jedne od zidanica (Škatlar zidanica) gdje smo kušali domaću ‘poticu’ s pehtranom (estragonom) i sirom, spustili smo se do crkve sv. Juraja koju krasi obnovljeni zlatni barokni oltar. Obišli smo i neizostavno Matjaževo domaćinstvo, gdje su nas dočekali u tradicionalnim nošnjama vlasnici domaćinstva (Matjaž sa suprugom i kćeri) sa posebnom pogačom sa sirom, slaninom i sjemenkama.

Razgledali smo autentičnu kuću staru preko 150 godina, pogledali priču o Cvičku te degustirali njegove pojedinačne sastojke uz sir i domaći kruh od heljdinog brašna (ajdove moke) i oraha, koju nam je pripremila vrijedna i brižna domaćica.

Link: http://www.matjazeva-domacija.si/

Na radost svih, edukativne i zanimljive obilaske zaokružili smo sa seoskim imanjem Pri Martinovih, koje se nalazi u mjestu Globočice, te je jedna od nezaobilaznih lokacija, u kojoj sve grupe obično završe svoje izlete sa večerom. Osim životinjskog svijeta ovo seosko imanje sačinjava i odlična domaća ekološka proizvodnja hrane, odlična vina, ljubaznost i autentika koja krase ovu obitelj i ambijent uz vrhunsku gastronomiju ovoga kraja.

Ukoliko se odlučite na romantičan vikend, Dolenjska je jedna od destinacija koju ne bi trebali zaobići.

Sretni i veseli bili i ponovno Cviček u Dolenskoj pili!

Gastrogurman.com.hr - dolenjski dozivljaji i gusti - kompas (1)  Gastrogurman.com.hr - dolenjski dozivljaji i gusti - kompas (11)

Gastrogurman.com.hr - dolenjski dozivljaji i gusti - kompas (12)  Gastrogurman.com.hr - dolenjski dozivljaji i gusti - kompas (13)

Gastrogurman.com.hr - dolenjski dozivljaji i gusti - kompas (10)  Gastrogurman.com.hr - dolenjski dozivljaji i gusti - kompas (14)

Gastrogurman.com.hr - dolenjski dozivljaji i gusti - kompas (6)  Gastrogurman.com.hr - dolenjski dozivljaji i gusti - kompas (7)

Gastrogurman.com.hr - dolenjski dozivljaji i gusti - kompas (4)  Gastrogurman.com.hr - dolenjski dozivljaji i gusti - kompas (8)

Gastrogurman.com.hr - dolenjski dozivljaji i gusti - kompas (3)  Gastrogurman.com.hr - dolenjski dozivljaji i gusti - kompas (2)

Tekst: Željka Balja, blog Autentika
Foto: Julio Frangen, Željka Balja i Ana Rogač