“Zlatna Jabuka”

Natjecanjem 3. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom “Zlatna Jabuka”, nastavljeno je četrnaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Natjecanje u Vinkovcima održano je u organizaciji Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko- srijemske županije i Hrvatskog kuharskog saveza.
Ova dvodnevna manifestacija započela je u četvrtak, 11. travnja. Sudionici natjecanja prvo su krenuli u turistički obilazak i upoznavanje s lokalnim gastronomskim delicijama. Posjetili su Acin salaš u Tordincima te Seosko gospodarstvo Korođ. Uvečer, nakon sastanka, počeli su pripremati menu od tri slijeda za svečanu večeru za preko 300 uzvanika koja se održala sljedećeg dana u restoranu Barun Trenk. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od svinjskog filea, slanine od crne svinje i povrtne garniture, toplo glavno jelo od svinjskog buta, šljivovice s prilogom od gljiva i žitarica te desert od jabuka, meda, oraha i biskvitnog tijesta. Njihova jela ocjenjivao je Ocjenjivački sud kojeg su činili članovi Sekcije Ocjenjivača HKS-a: Branko Žufika, Zlatko Sedlanić i Ivica Ljubek.
Neposredno prije početka službenog proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja okupljene su pozdravili domaćin i predsjednik Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije gosp. Jozo Gale, predsjednik Ocjenjivačkog suda gosp. Branko Žufika, gradonačelnik grada Vinkovaca gosp. Ivan Bosančić te zamjenik župana Vukovarsko-Srijemske županije, gosp. Josip Dabro koji je ujedno i otvorio ovo izdanje „Zlatne jabuke“.
Pobjedu u ukupnom poretku odnio je Dario Špehar s pomoćnikom Igorom Jularićem koji su predstavljali Hotel Plitvice i Hotel Jezero iz Plitvičkih Jezera. Drugo mjesto osvojio je Marin Sambolek i Dario Rodeš iz varaždinskog Hotela Turist, dok je Nikoli Domisloviću i Dinku Tomašiću iz Park Boutique Hotela u Varaždinu pripalo treće mjesto. Neizvjesna borba trajala je sve do ocjenjivanja posljednje kategorije, glavnog jela kojim je Špehar oduševio, baš kao što je slastičarka Sandra Jadek iz Udruge kuhara grada Orahovice oduševila u kategoriji desert. Atraktivan izložbeni stol svojim je aranžmanom od voća i povrća upotpunio član Sekcije za kulinarsku artistiku Hrvatskog kuharskog saveza, Stjepan Franjić.
Tijekom svečane večere okupljeni su mogli kušati sve ocijenjene kulinarske kreacije, zabaviti se uz pjesme Mate Bulića i Delta banda te osvojiti bogate nagrade u prigodnoj tomboli. Ujedno, tokom večeri, na aukciju su stavljene i dvije atraktivne torte. Sredstva prikupljena tombolom i aukcijom usmjerit će se u edukaciju mladih kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije.
Hrvatski kuharski kup nastavit će se nakon ljeta, kada su preostala još dva kola koja će se održati u Bjelovaru i Pregradi.
Rezultati natjecanja:
Kategorija A – hladna plata
Plasman | Natjecatelj | Bodovi | |
1 | Dario Špehar | Hotel Plitvice, Hotel Jezero, Plitvička jezera | 72,00 |
2 | Marin Sambolek | Hotel Turist, Varaždin | 71,67 |
3 | Tomislav Greganić | Hotel The Westin Zagreb, Zagreb | 68,33 |
4 | Sanja Jalšovec | Županijska bolnica Čakovec, Čakovec | 63,00 |
5 | Nikola Domislović | Park Boutique Hotel, (Gastrocom d.o.o.), Varaždin | 61,67 |
6 | Tihomir Krijan | Catering Gastro team, Slavonski Brod | 54,67 |
7 | Tea Šprem | Taverna Alinea, Vinkovci | 51,67 |
Kategorija B – Toplo jelo
Plasman | Natjecatelj | Bodovi | |
1 | Dario Špehar | Hotel Plitvice, Hotel Jezero, Plitvička jezera | 79,00 |
2 | Nikola Domislović | Park Boutique Hotel, (Gastrocom d.o.o.), Varaždin | 73,00 |
3 | Marin Sambolek | Hotel Turist, Varaždin | 66,33 |
4 | Sanja Jalšovec | Županijska bolnica Čakovec, Čakovec | 65,00 |
5 | Tomislav Greganić | Hotel The Westin Zagreb, Zagreb | 61,00 |
6 | Tea Šprem | Taverna Alinea, Vinkovci | 54,67 |
7 | Martina Končevski | Srednja strukovna škola Vinkovci | 53,67 |
8 | Tihomir Krijan | Catering Gastro team, Slavonski Brod | 53,33 |
Kategorija C – desert
Plasman | Natjecatelj | Objekt | Bodovi |
1 | Sandra Jadek | Udruga kuhara i slastičara Grada Orahovice | 77,67 |
2 | Dario Špehar | Hotel Plitvice, Hotel Jezero, Plitvička jezera | 67,33 |
3 | Marin Sambolek | Hotel Turist, Varaždin | 66,33 |
4 | Nikola Domislović | Park Boutique Hotel, (Gastrocom d.o.o.), Varaždin | 66,00 |
4 | Tomislav Greganić | Hotel The Westin Zagreb, Zagreb | 62,00 |
6 | Tea Šprem | Taverna Alinea, Vinkovci | 56,33 |
7 | Sanja Jalšovec | Županijska bolnica Čakovec, Čakovec | 55,00 |
8 | Martina Končevski | Srednja strukovna škola Vinkovci | 48,33 |
Ukupni poredak
Plasman | Natjecatelj | Bodovi | |
1 | Dario Špehar | Hotel Plitvice, Hotel Jezero, Plitvička jezera | 218,33 |
2 | Marin Sambolek | Hotel Turist, Varaždin | 204,33 |
3 | Nikola Domislović | Park Boutique Hotel, (Gastrocom d.o.o.), Varaždin | 200,67 |
4 | Tomislav Greganić | Hotel The Westin Zagreb, Zagreb | 191,33 |
5 | Sanja Jalšovec | Županijska bolnica Čakovec, Čakovec | 183,00 |
6 | Tea Šprem | Taverna Alinea, Vinkovci | 162,67 |
7 | Tihomir Krijan | Catering Gastro team, Slavonski Brod | 108,00 |
8 | Martina Končevski | Srednja strukovna škola Vinkovci | 102,00 |
9 | Sandra Jadek | Udruga kuhara i slastičara Grada Orahovice | 77,67 |
O Hrvatskom kuharskom kupu:
Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu, odnosno namirnice. Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske, a svakom može pomagati i po jedan pomoćnik. Najboljima u pojedinom kolu se dodjeljuju priznanja za plasman po kategorijama te u ukupnom poretku. U ovoj sezoni održat će se sveukupno 5 natjecanja diljem Hrvatske. Natjecatelji kroz svih 5 kola osvajaju bodove koji se zbrajaju za ukupni poredak u Kupu. Plasman na 1. mjesto, primjerice donosi 100 bodova, na drugo 85 itd. Ukupni poredak u Hrvatskom kuharskom kupu dobiva se zbrajanjem bodova pojedinog natjecatelja ostvarenih u sve tri kategorije natjecanja. Ukupni pobjednik Hrvatskog kuharskog kupa osvaja veliku kristalnu kuhaču.
Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj Hrvatskog kuharskog kupa je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.