Što nas očekuje u četvrtak, posljednjeg natjecateljskog dana 13. Dana hrvatskog kulinarstva

misc1

Hotel Minerva u Varaždinskim Toplicama sve do petka domaćin je 13. Dana hrvatskog kulinarstva, centralne manifestacije i okupljališta kuhara i slastičara koji kroz natjecanja u raznolikim kulinarskim kategorijama, predavanjima i radionicama pokazuju, ali i razmjenjuju svoje kulinarsko znanje i umijeće.

Ponedjeljak i utorak pretežno su bili posvećenim mladim kulinarskim talentima, učenicima završnih razreda srednjih škola u smjeru kuharstva i slastičarstva koji su svoje znanje pokazali unutar Kamelija kupa. Najboljom mladom slastičarkom proglašena je Sara Glavaš iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek čiji je mentor Ivan Kelava dok su u kulinarskom dijelu pobjedu odnijeli Ivan Šarić i Josip Buzov iz Turističko ugostiteljske škole Split pod mentorstvom Ivana Romca.

Osim mladih pobjednika Kamelija kupa, 13. Dani hrvatskog kulinarstva iznjedrili su i novu Slastičarsku prvakinju Hrvatske, slastičarku Sandru Jadek iz Udruge kuhara grada Orahovice.

„Srijeda je cijela bila u natjecateljskom duhu. Natjecatelji su pokazali svoje znanje u nekoliko kategorija, svaka po sebi posebna, no možda najatraktivnija bila je kulinarska artistika koja je uvijek mamac za publiku“ pojasnio je Aleksandar Vucković iz Hrvatskog kuharskog saveza.

Osim natjecateljskog dijela, svi zainteresirani su mogli sudjelovati i na radionicama Marije Kuzminski o bučinom ulju i njegovoj primjeni u kulinarstvu te Ivana Đukića o osnovnim tehnikama rezbarenja voća i povrća, odnosno kulinarskoj artistici. Posebni gosti radionica bili su župan Varaždinske županije, Radimir Čačić, te kuhari iz hrvatskih restorana s Michelin zvjezdicama i preporukama.

Četvrtak će ujedno biti i posljednji natjecateljski dan ovogodišnjeg izdanja Dana hrvatskog kulinarstva. Kao perjanica kulinarskog natjecanja predstavit će se Jurica Obrol, chef šibenskog restorana Pelegrini i njegov pomoćnik Matija Roso, koji će svoje umijeće pokazati kao predstavnici Hrvatske na Europskoj selekciji za najprestižnije kulinarsko natjecanje Bocuse d’Or.

„Sudjelovanje na natjecanju Bocuse d’Or nije jednostavan zadatak, sa sobom nosi veliku razinu organizacije, znanja i vještina ali i odgovornosti, odricanja i stresa. Za selekciju hrvatskog predstavnika za „Bocuse d’Or Europe“ pozvani su svi kuhari  iz restorana s Michellin zvjezdicom ili Michellin preporukom te svi dosadašnji prvaci Hrvatske, dakle njih preko 200. Jedino je Jurica prihvatio taj izazov i pristao sudjelovati“ pojasnio je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Bocuse d’Or prestižno je kulinarsko natjecanje čije se finale održava svake dvije godine u Lyonu u Francuskoj pred više od pet tisuća gledatelja, te ga mnogi kuhari smatraju krunom svoje karijere.

Nakon odabira nove Slastičarske prvakinje države te pobjednika Kamelija kupa, na 13. Danima hrvatskog kulinarstva u četvrtak će biti proglašen i Kuharski prvak Hrvatske. Kandidati za prvaka tokom današnjeg dana sudjelovali su u dvije kategorije, dok je treće kategorija „Mistery box“ na programu u četvrtak. 

Svi ljubitelji kuhanja i slastica pozvani su da podrže najatraktivnija kuharska natjecanja te besplatno sudjeluju na radionicama Josipa Bošnjaka na temu „Osnove puhanog i vučenog šećera“ te Branka Ognjenovića s temom „Crveno meso i njegova primjena u kuhinji“. Radionice su otvorene za sve, besplatne te za njih nije potrebna prethodna prijava, a počinju u 17 sati.

Kruna večeri bit će svečana večera – Zlatna nimfa koja će se održati u Hotelu Minerva, u sklopu koje će se proglasiti plasmani.