Kulinarska Olimpijada u Stuttgartu

Odlazak Hrvatske kulinarske reprezentacije na Kulinarsku Olimpijadu u Sttutgartu
Hrvatska kulinarska reprezentacija danas, 12. veljače 2020., odlazi u Stuttgart gdje će se predstaviti na Kulinarskoj Olimpijadi – prestižnom kulinarskom natjecanju.
Hrvatska će na Kulinarsku Olimpijadu putovati u sastavu od 30-ak kuhara i slastičara koji će se, u periodu od 14. – 19. veljače, predstavljat u raznim natjecateljskim kategorijama. Nacionalni kulinarski timovi sudjeluju u najprestižnijim kategorijama, „Restoran nacija“ i „Chefs table“, ali Hrvatska će imati natjecatelje i u individualnim kategorijama „Kulinarska umjetnost“, „Slastičarska umjetnost“, „Carving“ i „Live carving“ te će se na Olimpijadi predstvaljati i „Regionalni tim Varaždinske županije“ te „Catering tim „Chef.hr“
Kulinarska Olimpijada je najstarije i najveće međunarodno kulinarsko natjecanje na svijetu. Održava se već preko 100 godina te okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih kontinenata željnih dokazivanja i predstavljanja svojih kulinarskih sposobnosti. Hrvatska je sa svojim predstavnicima do sada sudjelovala na posljednja 3 izdanja te osvojila mnogobrojne medalje u raznim kategorijama. Na Kulinarskoj Olimpijadi koja će se po prvi puta odvijati u sklopu sajma INTERGASTRA u Stuttgartu (dosad se održavala u Erfurtu), predstavit će se preko 3000 natjecatelja (kuhara i slastičara) iz više od 70 zemalja svijeta. Sajam koji će se realizirat u 10 paviljona i prateća kulinarska natjecanja jedna su od najvećih i najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja. Olimpijada nudi i upoznavanje s najnovijim svjetskim gastro novitetima, novim kulinarskim tehnikama i pratećom tehnologijom te se očekuje preko sto tisuća posjetitelja.
Ponosni smo na činjenicu da je Hrvatska jedna od samo 30 država koje će se natjecati u najprestižnijoj kategoriji „Nacionalnih timova“ što smo zaslužili kontinuiranim nastupima i dosadašnjim uspješnim rezultatima. Hrvatski natjecatelji su se u proteklih godinu dana kroz desetke okupljanja i treninga pripremali kako bi na ovoj najvećoj kulinarskoj pozornici predstavili hrvatsku gastronomiju. Posebno smo se trudili dati naglasak na autohtone hrvatske namirnice te vjerujemo u uspješnu promociju Hrvatske kao gastronomske destinacije.
Hrvatski kuhari i slastičari koji će sudjelovati na Kulinarskoj olimpijadi 2020.
IZBORNIK REPREZENTACIJE: Marinko Jurešić, Plava laguna d.d.
HRVATSKI NACIONALNI SENIORSKI TIM
ZLATKO NOVAK, kapetan: Restoran Bedem, Varaždin
NIKOLINA LONČAR: Hotel Zlatan, Koprivnica
ANA-MARIA STANKOVIĆ: Restoran Lu, Vinkovci
MARKO MARTINAC: Hotel Adriana Borik, Falkensteiner, Zadar
MARIN SAMBOLEK: Hotel Turist, Varaždin
SANJA GRAHEK BURŠIĆ (slastičar): Hotel Rubin, Valamar Riviera d.d.,
Pomoćnici:
MARELA HUDOLETNJAK (slastičar): Hotel The Westin Zagreb
MARIJA BOŠNJAK: Srednja strukovna škola Vinkovci
KLAUDIO MRKIĆ: Restoran Il Padrino, Zadar
KARLO ŠTORGA: Gospodarska škola Varaždin
INDIVIDUALNI NATJECATELJI:
SANDRA JADEK: Udruga kuhara grada Orahovice
IVAN ĐUKIĆ: Restoran Lipov hlad, Osijek
DRAŽEN ŠAFAR: Udruga kuhara grada Orahovice
DINKO TOMAŠIĆ: Park Butique Hotel, Varaždin, Gastrocom d.d.
LOVRO STANČIN: Hotel Turist, Varaždin
CATERING TIM „CHEF.HR“
ERICH GLAVICA, kapetan
ANTONIO BUKVIĆ
ARMIN MURATOVIĆ
VEDRAN BLAŽEVIĆ
REGIONALNI TIM VARAŽDINSKE ŽUPANIJE
IVAN TOMAS, kapetan: Restoran Fontana Crnković, Varaždin
VANJA ORBAN: Restoran Miramare, Otok Sv. Nikola, Valamar d.d.
DARIO RODEŠ: Hotel Turist, Varaždin
AMOS NOVAK: Hotel Turist, Varaždin
KATARINA FILIPAŠIĆ: Hotel Minerva Varaždinske Toplice
Pomoćnici:
LORENA ŠOŠ: Hotel Turist Varaždin
NIKOLINA BUTKO: Hotel Trakoščan,Trakoščan
VALENTINA ŠIMUNEK: Hotel Minerva, Varaždinske Toplice
Događanja s Olimpijade možete pratiti putem našeg facebooka:
https://web.facebook.com/hrvatski.kuharskisavez/
Više detalja o članovima reprezentacije, samom natjecanju te jelima s kojima ćemo se predstavljati, pronađite u priloženim brošurama.