Ana-Maria Stanković ponovno najbolja na Hrvatskom kuharskom kupu

misc1

Natjecanjem 2. kola pod nazivom „Bilogorsko kolo“, nastavilo se dvanaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa, festivala u cjelinu povezanih pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske.

U prekrasnom ambijentu Vinarije Coner nadomak Bjelovara održalo se „Bilogorsko kolo“ u organizaciji novoosnovane Udruge kuhara i slastičara Bilogore kojoj predsjeda Erich Glavica. Natjecatelji su imali zadatak pripremiti svečane hladne plate od smuđa i šarana i svježeg sira, toplo glavno jelo s prilogom od svinjskog filea, a slastičarko umijeće pokazali su kod pripreme deserta od oraha, meda i šljiva i to sve za 12 osoba. Nezahvalan zadatak ocjenjivanja jela pripao je eminentnim kuharima, članovima Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza, Miroslavu Dolovčaku, Vladimiru Balentu, Gostimiru Dragiću i Zlatku Sedlaniću.

U dvije od tri kategorije, te posljedično i u ukupnom poretku, pobijedila je mlada kuharica iz Vinkovaca, Ana-Maria Stanković kojoj je pomagao Marko Kovačević. Da ne pobjedi u sve tri kategorije, spriječio ju je Marin Pozder  sa pomoćnikom Stjepanom Prašnjakom iz varaždinskog restorana Bedem, koji je pripremio najbolji desert te sveukupno zauzeo drugo mjesto. Trećeplasirani u ukupnom poretku bio je Antonio Bukvić i njegov pomoćnik Tomislav Sabolić iz Party d.o.o. iz Koprivnice.

Iako zamišljen i realiziran u natjecateljskom formatu, Hrvatski kuharski kup prije svega je mjesto susreta kuhara i slastičara iz svih krajeva Hrvatske i odlična platforma sa afirmaciju mladih kuhara, stjecanja novih kulinarskih znanja i vještina te razmjena iskustva. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. U sklopu svečane večere, na kojoj su uzvanici imali priliku kušati ova mala kulinarska remekdjela, prezentirana su i tradicionalna jela Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

 

Hrvatski kuharski kup nastavit će sa natjecanjima već za dva tjedna u Solinu te za nepunih mjesec dana u Vinkovcima.

 

“Bilogorsko kolo”
21.– 22. Ožujka 2017.
Vinarija Coner, Jabučeta

Rezultati natjecanja:

Kategorija A – Hladna plata
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Ana-Maria Stanković Srednja strukovna škola Vinkovci 71,25
2 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 67,00
3 Antonio Bukvić PARTY D.O.O., Koprivnica 61,00
4 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 60,75
5 Danijela Crnjak Andri Gastrogar, Garešnica 59,75
6 Dubravko Slunjski Hotel Terme Jezerčica, Donja Stubica 55,50
7 Vehid Šaldić Restoran Korta,Fažana 40,25
Kategorija B – Toplo jelo
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Ana-Maria Stanković Srednja strukovna škola Vinkovci 73,50
2 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 68,75
3 Danijela Crnjak Andri Gastrogar, Garešnica 58,75
4 Antonio Bukvić PARTY D.O.O., Koprivnica 58,50
5 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 56,00
6 Dubravko Slunjski Hotel Terme Jezerčica, Donja Stubica 55,00
7 Vehid Šaldić Restoran Korta,Fažana 44,75
Kategorija C – Desert
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 65,00
2 Ana-Maria Stanković Srednja strukovna škola Vinkovci 64,50
3 Dubravko Slunjski Hotel Terme Jezerčica, Donja Stubica 64,25
4 Danijela Crnjak Andri Gastrogar, Garešnica 61,00
5 Antonio Bukvić PARTY D.O.O., Koprivnica 60,50
6 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 50,00
7 Vehid Šaldić Restoran Korta,Fažana 43,50
Ukupni poredak
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Ana-Maria Stanković Srednja strukovna škola Vinkovci 209,25
2 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 200,75
3 Antonio Bukvić PARTY D.O.O., Koprivnica 180,00
4 Danijela Crnjak Andri Gastrogar, Garešnica 179,50
5 Dubravko Slunjski Hotel Terme Jezerčica, Donja Stubica 174,75
6 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 166,75
7 Vehid Šaldić Restoran Korta,Fažana 128,50