HRVATSKI KUHARSKI KUP 2017 – 2018

misc1

 

Natjecanjem petog kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom Kuharski kup Slavka Večerića , završeno je trinaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Po prvi puta natjecanje Hrvatskog kuharskog kupa održano je u Pregradi, rodnom mjestu Slavka Večerića, proslavljenog hrvatskog kuhara koji nas je nažalost zauvijek napustio krajem prošle godine.

Tu se rodil, tu je odrasel, tu je pokopan. Svoj životni put odlučio je  podrediti kuhači. Otišao je u Zagreb te van granica lijepe naše kako bi svoju ljubav prema kuhanju oplemenio te prenio na druge. Prošao je brojne kuhinje, brojna natjecanja, okitio se brojnim priznanjima i medaljama no jedna koju je nosio sve do groba je njegova rodna Pregrada. Tu je sve počelo i završilo i stoga ovaj kup s razlogom nosi njegovo ime, Kup Slavka Večerića.

Slavek je uvijek promovirao svoj rodni grad i svoje Zagorje te je svojim vedrim duhom uveseljavao sve oko sebe te milijune gledatelja pred malim ekranima. Najviše je volio pripremati zagorske specijalitete koje je i sam volio jesti i bio je pravi gurman, pravi Zagorac. Također dugogodišnji član Hrvatskog kuharskog saveza s prestižnom titulom Akademika.“ Izjavila je Valentina Večerić, kćer Slaveka Večerića na proglašenju najboljih. Na njenu inicijativu došlo je i do organizacije ovog kola Kupa u suradnji Hrvatskog kuharskog saveza, Grada Pregrade i Turističke zajednice područja Srce Zagorja

O Slaveku su biranim riječima na svečanosti govorili i Marko Vešligaj, gradonačelnik grada Pregrade te kulinarski promotor Podravke te član Ocjenjivačkog suda Zlatko Sedlanić.

Ova dvodnevna manifestacija započela je u subotu, 29. rujna  kada su sudionici počeli pripremali tri slijeda koja su slijedećeg dana bila izložena i podijeljena posjetiteljima manifestacije 48. Branje grozdja.  Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od  puretine, bunceka, kukuruza i hrena, glavna jela od svinjskog kotleta, gljiva i krumpira te deserte od jabuka, buče, kestena i grožđa. Radove natjecatelja ocijenili su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Zlatko Sedlanić, Grozdana Bohorč i Erich Glavica.

Pobjedu u ukupnom poretku odnio je Marin Pozder iz restorana Bedem iz Varaždina koji je pripremio najbolje predjelo i glavno jelo dok je u desertu za nijansu bolji bio Dario Špehar iz Hotela Plitvice na Plitvičkim jezerima. Treće mjesto pripalo je još jednom predstavniku iz Varaždina, Ivanu Tomasu iz restorana Fontana Crnković.

Svečanost proglašenja najboljih u ovoj sezoni Hrvatskog kuharskog kupa, održat će se sredinom listopada u Koprivnici, dok će nova sezona Hrvatskog kuharskog kupa započeti krajem godine.

Kategorija A – Hladna plata

 

 
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 71,33
2 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička jezera 70,67
3 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 63,33
4 Antonio Bukvić Chef.hr 62,67
5 Tina Đerek Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije 58,67
       
 

Kategorija B – Toplo jelo

 
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 75,67
2 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička jezera 70,33
3 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 66,33
4 Antonio Bukvić Chef.hr 64,33
5 Tina Đerek Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije 60,00
6 Antonio Vrabec Srednja škola Zabok 57,67
7 Janko Ključariček Srednja škola Pregrada 55,33
       
       
 

Kategorija C – Desert

 
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička jezera 68,33
2 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 67,33
3 Antonio Bukvić Chef.hr 61,33
4 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 59,33
5 Tina Đerek Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije 53,33
6 Petra Plečko Srednja škola Pregrada 50,67
       
       
 

Ukupni poredak

 
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 214,33
2 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička jezera 209,33
3 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 189,00
4 Antonio Bukvić Chef.hr 188,33
5 Tina Đerek Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije 172,00
6 Antonio Vrabec Srednja škola Zabok 57,67
7 Janko Ključariček Srednja škola Pregrada 55,33
8 Petra Plečko Srednja škola Pregrada 50,67