Game of Chefs – Balkanske gastro igre bez granica

misc1

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-ozka
Gastronomski performans “Game of Chefs” – “Susret lidera kulinarstva” u Hotelu Regent Porto Montenegro

Fenomenalna ideja potekla iz hotela Regent da se iz perspektive gastronomije predstavi vizura Balkana u savremenom momentu, okupila je 7 majstora iz regiona, harizmatične kulinare savremenog doba, gdje svaki ponaosob ima sopstveni stil utkan u odrednice podneblja odakle dolazi. Sublimacija znanja, mašte, kreativnosti, inovativnosti i uzimanja svega najboljeg iz okoline koja nudi bogatu “pijacu” izdašne prirode, iznešeni pred goste u restoranu Regent priredili su “ludu vožnju ukusima” regiona, ogledalo njegovog sveukupnog dometa, refleksiju promjena i rasta, sa bazama koje smo prepoznavali kao identitetsku odrednicu mjesta odakle nam majstori kulinarstva dolaze. Poznate namirnice, novi ukusi, sasvim nove prezentacije, dekoracije i sastav koji simboliše zemlju porijekla pokazale su da za balkansku gastronomiju nema granica, i da kao cjelina ovaj prostor ima preplitanja, sličnosti i razlika sve pod jednim nebom Balkana. Baš kao te večeri pod jednim krovom, u jednoj kuhinji svi kao jedan, svi kao da se oduvijek poznaju, a ne da su se sreli prvi put… jezik gastronomije je esperanto današnjice.

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-a
.
“Regionalni samit” lidera gastronomije

Željko Knezović izvršni kuvar restorana hotela Regent bio je domaćin u svojoj kuhinji kolegama, koji su s neskrivenim oduševljenjem prihvatili poziv da se okupe u Regentu. Odabir učesnika prvog okupljanja te vrste na ovim prostorima vođen je kriterijumom da to budu verifikovana renomirana kulinarska imena. Ko je kuvao u Regentu?
Željku su se u Regentu pridružili: Oltion Veshi iz restorana “Koteci” iz Albanije, Nihad Mameledžija iz “4 sobe gospođe Safije” iz Sarajeva – Bosna i Hercegovina, Ante Udovičić iz restorana “Paradigma”, Split – Hrvatska, Jure Tomić iz restorana ”Osterije Debeluh” – Slovenija, Filip Ćirić iz restorana “Homa”, Beograd – Srbije i kreatora izvanrednog dezerta – Petru Jelenić iz zagrebačke poslastičarnice “Mak na Konac”.

Svi šefovi kuhinja su mi rekli isto: da su oduševljeni idejom Regenta da se okupe i prezentuju svak svoj rad, upoznaju kolege i njihov rad, da im je čast da zajedno sa ostalih 6 šefova kuhinja budu u kuhinji i nastupe na gastro pozornici pred gostima hotela kakav je Regent i mjesta kakvo je Porto Monetnegro. Ono što su opet, isto svi izjavili nakon fantastične višečasovne večere kada su pobrali ovacije i nakon druženja sa gostima na večeri, je da “jedva čekaju sljedeći susret” i svaki od njih je poželio da to bude u njegovoj regiji. Ideja je sjajna, realizacija besprijekorna, utisci svih prisutnih fenomenalni toliko da su svi gosti osim gromoglasnog aplauza za cijelu ekipu poželjeli da sa svakim ponaosob popričaju za što su imali i priliku, te se večera nastavila ugodnim druženjem kuvara i gostiju.

Prisna atmosfera hedonističkog uživanja i razumijevanja poimanja savremene kuhinje potpomognuta elegantnim zvucima harfe na kojoj je svirala Milica Kankaraš u dvorskom ambijentu restorana, definitivno je opravdala sve epitete koje smo dali ovom događaju i pohvale organizatoru.
Možemo samo dodati zdravicu u našem domaćem slengu: “Pa da ovo druženje postane tradicionalno!”

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-b

Druženje sa crnogorskim kulinarskim naraštajem ili: Kako se zaljubiti u hranu?

Konceptualnom gastronomskom performansu, “Game of Chefs” odnosno “Susretu lidera kulinarstva”, prethodilo je dan prije druženje učenika i profesora Škole za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ iz Podgorice i sedam renomiranih Izvršnih šefova kuhinje iz regiona u hotelu Regent Porto Montenegro. Djeca su bila oduševljena druženjem sa kulinarskim zvijezdama, postavljala su zanimljiva pitanja, a imali su priliku da se u kuhinji hotela direktno “suoče”, i “uživo” gledaju, probaju jela, i učestvuju u atmosferi stvaranja ukusa, kakvu otprilike mogu inače vidjeti samo na nekom svjetskom kulinarskom TV kanalu. Saradnja – partnerstvo te škole sa hotelom Regent traje već dvije godine i omogućava učenicima sticanje praktičnih znanja na najvišem mogućem nivou.

Učenici nijesu krili svoje oduševljenje sa ovog druženja, ali i šefovi kuhinja su takođe bili pod utiscima. Njima, formiranim kulinarskim imenima djeca su pokazatelj koliko se promijenila svijest o ovoj profesiji i kakve nam generacije dolaze u kuhinju… U svakom slučaju ovo je sjajna stvar i za jedne i za druge, više za učenike naravno. Bilo je i simpatičnih pitanja od učenika ali i profesorke koja je šaljivo pitala:”da li možete napraviti neko jelo za nekog da se on preko njega zaljubi u Vas”. Kažu da se ljubav zadobija između ostalog i “ preko stomaka”, ali ja ne znam da li baš toliko čarolije može imati neko jelo, znam da su ovi kuvari sposobni da kad probate njihova jela, da vas natjeraju da se opet zaljubite… u hranu.

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-c

Jedna večera: 7 majstora – 7 gangova – 7 vina – 77 ukusa!

Privilegovana ne samo da uživam u djelima sedmorice vanserijskih kuvara, već da sjedim i družim se s njima za jedniom stolom u Library Bar-u hotela
Regent, među kojima očekivano, najbolje poznajem Željka Knezovića, a za ostalo šestoro sam dosta dobrog čula i pročitala, u nekim od njihovih restorana bila i po nešto konzumirala, i ovog puta opet sam mnogo saznala i naučila. Jer, mi novinari, koji pišemo o hrani, učimo od kuvara. Ja sam, makar od njih najviše za sve ove godine naučila. Neposredno, u bezbroj razgovora, ali i isprobavanja hrane, saznavala sam i razrješavala zagonetke, učili su me da bih ih razumjela.

U Regentu nijesam ih mnogo pitala, dovoljno je bilo biti prisutan. Sedam balkanskih, no i bez pretjerivanja, realno – svjetskih kuvara, razmjenjivali su bez rezerve, iskustva i informacije, uz opušteno druženje kom su prisustvovali i novinari iz regiona. Prisutni šefovi kuhinja nijesu se međusobno poznavali iako naravno svaki za svakog odlično zna. I kako reče jedan od “7 veličanstvenih” tu noć: “muzika i hrana najbrže povezuju ljude”. Sa lakoćom, opušteno u relaksiranoj atmosferi teklo je druženje i pripreme u petak veče za predstojeću subotnju večeru “magičnih 7” ili za goste te večere “mističnih 7”. Svako jelo pratilo je pažljivo odabrano odgovarajuće vino iz regije odakle kuvar dolazi, tako se dobijala cjelokupna “slika ukusa” destinacije.

Za ono što su nam priredili njih 7 šefova kuhinje, mogu reći da je bilo u stilu simbolike broja 7. Svako jelo imalo je i mistiku. Đe bi kuvar bio vrhunski da sve otkrije. Otkrili su dovoljno, dali nam jedinstvenu alhemiju emotivnih ukusa, izvajanu simboliku geografskog odredišta. Bio je to gastronomski šou na kom može da nam pozavidi ostatak svijeta, pogotovo onaj koji se diči gastronomskim dostignućima.

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-zeljko-knezovic

Večeru je otvorila znalački šarmantna prezentacija Željka Knezovića, Šefa kuhinje hotela Regent – “Jaje upalo u more”.

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-zeljko-knezovic-jaje-upalo-u-more

Željko je naš predstavnik, domaćin večeri i kuvar kojim se opravdano dičimo. Kaže da mu je lijepo u Crnoj Gori. I nama je lijepo s njim. Neiscrpna inspirativna konstanta kojom često elaborira kulinarske teme i dovodi jela do perfekcije – jaje – i ovog puta Željku je bila kreativna podloga za jelo kojim je zagolicao našu maštu i podigao iščekivanja na najveće domete kulinarstva. Ionako sve na svijetu nastaje od jajeta. A kod nas u Crnoj Gori pridružili bi mu uvijek i malo pršute, sira kozjeg po mogućstvu… A kad jaje padne u more…

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-oltion-veshi

Oltion Veshi Šef kuhinje restorana “Koteci” iz Tirane (Albanija) sa jelom koje nam je donijelo kompleksnu mesnu postavku pod nazivom “Od glave do repa”.

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-oltion-veshi-od-glave-do-repa

Oltion mi je rekao da je jelo kreirao tako da predstavlja tradicionalnu albansku kuhinju revidiranu Neobalcanic stilom, uključujući i elemente kuhinja zemalja učesnica kulinarskog spektakla “Game of Chefs” . “Veliko zadovoljstvo mi je bilo prihvatiti poziv šefa Željka Knezovića. Ovaj događaj je velika prilika za razmjenu balkanskih kulinarskih iskustava s nekim od najpoznatijih kuvara u regiji, u jednom od najimpresivnijih hotela u Crnoj Gori.” – rekao mi je Eltion koji je uz svoje jelo donio vino iz svoje zemlje, za koje smo odmah svi konstatovali da takvo što do sad nijesmo probali. Pitko i lako, no ipak dovoljno jako.

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-nihad-mameledzija

Nihad Mameledžija nam je predstavio Bosnu u svoj svojoj autentičnosti sa jelom restorana “4 sobe gospođe Safije”.

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-nihad-mameledzija-pileca-dzigerica

Ovaj proslavljeni i vodeći kuvar u Bosni i Hercegovini, predsjednik Udruženja kuvara BiH i član Svjetske federacije kuvara, iskusni gastronom iza kojega je nekoliko stotina TV kuvarskih emisija, autor dvije knjige posvećene kuvarstvu i receptima…nije prezao od toga da “skokne” iz Tivta do Trebinja da bi njegova palenta bila onakva kakvu je želio u jelu. Znamo i da je neprikosnoven u nacionalnim bosanskim jelima poput pite koja je “ zaista ista nanina”. Spremiti džigericu na “Game of Chefs” bio je hrabar potez, uz rizik zbog spoznaje da je mnogi ne vole, poput gospođe Marijane, koleginice i moje “cimerke za stolom”. No, na nagovor nas ostalih “da samo proba”, Marijana je sa uživanjem pojela cijelo jelo. Svaka čast Nihade, uspio si najteže, podstaći nekog da  promijeni mišljenje.

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-jure-tomic

Jure Tomić Šef kuhinje restorana Osterija Debeluh iz Brežica u Sloveniji je veliki kuvar iz malog mjesta koje je zahvaljujući njemu postalo nadaleko poznata gastronomska tačka u koju dolaze gosti iz drugih država.

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-jure-tomic-san-zak-u-sumi

Restoran u kom radi (član je Jeune Restaurateurs d’Europe) i čiji je vlasnik poznat po odličnim steakovima, rozbifu, interpretacijama lokalnih slovenačkih jela i vinskoj listi. Inače je i somelijer. A hrana je fenomenalna zahvaljujući autentičnim sastojcima: energiji i strasti Jure Tomića! Pobjednik je petog Barillina Svjetskog prvenstva u pripremi paste održanog u Italiji! Respect! Znam da lično, mnogo voli čvarke… Poštujući lokalno, tradicionalno, flertuje sa modernom kuhinjom stvarajući inovativan ukus i dizajn jela sa sopstvenim potpisom, poput onog s kojim je nastupio u Regentu. Kad se školjka nađe u šumi šta se desi? Fatamorgana od jela, od ukusa! Ili, rekla bih, kao što slovenački turistički slogan kaže: I feel Slovenia!

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-ante-udovicic

Ante Udovičić jedan od najhvaljenijih i najambicioznijih hrvatskih kuvara, nova snaga novog talasa kulinarstva predstavljao je restoran Paradigma iz Splita gdje je Šef kuhinje.

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-ante-udovicic-jadranske-lignje

Specijalizovao se za mediteransku kuhinju a usavršio u Francuskoj. Cijeli koncept restorana baziran je na Mediteranu, a jelo koje je spremao u Regentu fokusirao je na Jadranu. Brancin i lignja “zagrljeni” u talasima “zelenog mora”. Ljubav

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-filip-ciric

Harizmatični Filip Ćirić Šef kuhinje beogradskog restorana Homa odavno je super zvijezda i super faca srpske gastronomske scene.

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-filip-ciric-najbolje-od-teletine

Snalazi se odlično i na TV sceni što je pokazao u kulinarsko-takmičarskom šou-programu „Moja kuhinja, moja pravila“ đe je bio sudija. Naziv te emisije mogao bi da odslikava samog Ćirića. Piše tekstove za specijalizovane časopise, knjige, radio je sjajne obuke mladih kuvara… Uvijek u energiji i pokretu. Decentno kuvanje, fokusirano, svoje, originalno, sa svojom pričom, s esencijalnom emocijom, a opušteno, kao što to čine svi ljudi sigurni u sebe. Transparentno, stavlja sve karte na sto, ili kako njegova knjiga kaže ”Sve na sto”. Konkretno, direktno, jasno i ni malo jednostavno, za nas je spremio ovog puta samo najbolje od teletine… To smo i osjetili. A najbolja teletina se dobija iz stada što pasu na pašnjacima šarenih livada, i na obroncima šuma… odslikano na interpretaciji na tanjiru – skroz.

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-petra-jelenic

Petra Jelenić nam je došla iz popularne zagrebačke poslastičarne “Mak na konac”.

Ova hrvatska “slatka kuharica” – tako se zove i njena gastroputopisna emisija, priredila nam je ono što radi u emisiji i u životu – inspirativni preformans tradicionalnih sastojaka uz produkte zagorskog kraja i sve to “upakovala” sa novim sastojcima u sasvim novu modernu varijantu. Inače, mistični naziv poslastice “P3” ne znače PETRINA POETSKA POSLASTICA, a moglo bi, nego je to šifra za: gel od Paškanata (P), biskvit od maka – Poppy (P), kandirana muskatna tikva – Pumpkin (P). Petrina poslastica bila je odjava kulinarskog programa u Regentu. Kažu da ni jedan kraj nije sladak. Ne tjerajmo mak na konac sa tim izrazima jer kraj može biti itekako sladak, isto kao i peršun u ovoj Petrinoj poslastici.

gastrogurman-com-hr-game-of-chefs-petra-jelenic-p3

Tekst: Sanja Golubović
Foto: Hotel Regent
Zahvala za reportažu ide crnogorskom casopisu za ugostiteljstvo i turizam Caffe Montenegro