2. Državno prvenstvo pizzaiola – press info i rezultati

misc1

U ponedjeljak, 11. ožujka u zagrebačkoj pizzeriji O’Hara održana je završnica 2. Državnog prvenstva pizzaiola.

Udruga hrvatskih pizzaiola u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom organizirala je krajem 2018. godine tri regionalna kvalifikacijska natjecanja za pizzaiole i to u Splitu, Osijeku i Prelogu. Na tim natjecanjima troje prvoplasiranih osvojilo je „ulaznicu“ za završnicu i veliko finale u Zagrebu koje je iznjedrilo drugog državnog prvaka u pripremi pizze. Njima se pridružio i prošlogodišnji pobjednik i nositelj titule prvog državnog prvaka, Romano Seferović te smo tako dobili 10 najboljih pizza majstora koji su odmjerili snage na današnjem natjecanju.

Pred njima je bio zadatak u 15 minuta pripremiti dvije pizze od kojih je „majka svih pizza“ margherita bila obavezna dok je druga pizza bila po izboru natjecatelja. Nezahvalan posao ocjenjivanja rada natjecatelja i svih izvrsnih pizza koje su natjecatelji pripremili pripao je četveročlanom ocjenjivačkom sudu kojeg su činili Boris Ostojić, Miroslav Dolovčak, Ivan Vanjak i Zoran Lisjak.

Sve do posljednjem natjecatelja izgledalo je kao da će samo djelići bodova odlučiti o pobjedniku, a onda je nastupio Mirko Perić iz splitskog Basta gourmet bara kao posljednji današnji natjecatelj. Svojom pizzom po izboru oduševio je i ocjenjivački sud i kolege natjecatelje i sve okupljene u O’Hari te je uvjerljivo osvojio prvo mjesto. Srebrni je bio Darijan Katalinić iz zagrebačke pizzerie Chello dok je treće mjesto osvojio Dejan Pušelj iz pizzerie Lipov Hlad iz Osijeka. Pobjednička pizza bila je sačinjena od kreme od šparoga, pečene bundeve, buta od jelena, samoniklog jestivog bilja, domaćeg kozjeg sira aromatiziranog ružmarinom, mozzarelom te dekoracijom odnosno košaricom od grana padane s dehidriranom bundevom. No, presudna je bila kvaliteta tijesta, stupanj pečenja te naravno sam rad Mirka Perića koji je pokazao svoje umijeće i znanje u samoj pripremi.

Uz sponzorske nagrade, troje najboljih nagrađeno je i novčanim nagradama te plaketama. Uz titulu drugog Državnog prvaka Mirko Perić je osvojio i mogućnost predstavljanja Hrvatske na međunarodnim natjecanjima u izradi pizze kao kulinarski reprezentativac Hrvatske.

No  cilj  ove  manifestacije  nije  bio  samo  dobiti  državnog  prvaka  već  promicati, razvijati i unaprijediti kulinarsku struku pravljenja pizze, širiti znanje, stvarati veze i prijateljstva između hrvatskih pizzaiola te upoznati pizzaiole i javnost s poviješću nastajanja ovog specifičnog zanata te proizvoda. Udruga hrvatskih pizzaiola će u narednom periodu organizirati i edukaciju za sve zainteresirane pizzaiole u sklopu Hrvatske kulinarske akademije.

Rezultati finalnog natjecanja:

Ukupno
Rad natjecatelja + pizza margherita + pizza po izboru natjecatelja

Max. 250 bodova
Plasman Natjecatelj Objekt Bodovi
1 Mirko Perić Basta gourmet bar, Zagreb 231,50
2 Darijan Katalinić Pizzeria Chello, Zagreb 215,00
3 Dejan Pušelj Pizzeria Lipov Hlad, Osijek 214,00
4 Romano Seferović Pizzeria Buffalo, Vodnjan 212,00
5 Milan Vatavuk Mano Artisanal, Split 209,00
6 Ivan Kavelj Pizzeria Chello, Zagreb 206,50
7 Ivan Glibo Basta gourmet bar, Zagreb 203,50
8 Boris Dominković Pizzeria Lipov Hlad, Osijek 202,50
9 Ivan Korent D.G. Sport, Prelog 201,50
10 Suzana Zrimić Kuća dida Tunje, Oprisavci 184,50