1. Državno prvenstvo pizzaiola u Zagrebu

misc1

U ponedjeljak, 12. veljače u zagrebačkoj pizzeriji O’Hara u organizaciji Udruge hrvatskih pizzaiola i Hrvatskog kuharskog saveza održano je 1. Državno prvenstvo pizzaiola.

.

.

Na cjelodnevnom natjecanju sudjelovalo je ukupno 14 natjecatelja koji su imali zadatak u 20 minuta pripremiti dvije pizze od kojih je „majka svih pizza“ margharita bila obavezna dok je druga bila po izboru natjecatelja.

  

.

Ocjenjivački sud sačinjen od članova Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza, Boris Ostojić, Miroslav Dolovčak, Zlatko Sedlanić i Ivan Đukić, imao je nezahvalan zadatak ocijeniti rad natjecatelja i sve izvrsne pizze koje su natjecatelji pripremili.

 

Iako su razlike, a posebice između troje prvoplasiranih bile male, titulom 1. Državnog prvaka u izradi pizze je Romano Seferović iz pizzerije Buffalo iz Vodnjana. Na drugo mjesto plasirao se Dario Vedlin iz Osijeka, dok je treća bila Martina Stanić iz hotela Terme Jezerčica, Donja Stubica. Pobjednička pizza bila je sačinjena od domaće šalše, salame od boškarina, domaćeg sira s tartufima, mozzarelle od bivola, cherry rajčice i domaćeg ulja, no presudna je bila kvaliteta tijesta, stupanj pečenja te naravno sam pizzaiolo koji je pokazao svoje umijeće i znanje u samoj pripremi.

  

  

.

Uz sponzorske nagrade Podravke, Dukata i Nikasa troje najboljih nagrađeno je i novčanim nagradama te peharima. Uz titulu prvog Državnog prvaka Romano je osvojio i mogućnost predstavljanja Hrvatske na međunarodnim natjecanjima u izradi pizze kao kulinarski reprezentativac Hrvatske.

.

No cilj ove manifestacije nije bio samo dobiti najboljeg pizza majstora u Hrvatskoj već promicati, razvijati i unaprijediti kulinarsku struku pravljenja pizze, širiti znanje, stvarati veze i prijateljstva između hrvatskih pizzaiola te upoznati pizzaiole i javnost s poviješću nastajanja ovog specifičnog zanata te proizvoda.

Udruga hrvatskih pizzaiola u planu ima i organiziraciju regionalnih kup natjecanja s kojima bi počeli već ove jeseni te edukacije za pizzaiole u sklopu Hrvatske kulinarske akademije.

 

 

.

Tekst i foto: press info Hrvatski kuharski savez